NGO CRMC- NGO Center for the Rights of Minority

Povodom godišnjice ubistva našeg sugrađanina, prijatelja, komšije i jednog od vodećih političkih lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića, grupa nevladinih organizacija, članica ,,Empirike“, NVO Aktiv, Humani centar, Centar za prava manjinskih zajednica (CRMC), Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Komunikacija za razvoj društva – CSD, Forum za razvoj i multietničku saradnju – FDMC, Mreža za građanski aktivizam (MGA), izražavaju zabrinutost i nezadovoljstvo činjenicom da 12 meseci posle brutalne likvidacije, šira javnost nema relevatnih informacija o počiniocima i motivima ovog zločina. Posledice neuspeha razjašnjavanja okolnosti pod kojima se zločin dogodio po društvo u kome živimo, slobodu građana, njihovih misli i reči su razorne.

Ubistvo Olivera Ivanovića je ubistvo slobode, osećaja bezbednosti i dostojanstva srpskog naroda na Kosovu, te je zbog toga potpuno neosnovano govoriti o normalnom životu na ovim prostorima sve dok se počinioci ne privedu pravdi.

Takođe smatramo i da su spekulacije o motivima i nalogodavcima ubistva jednako štetne i opasne po osnovne demokratske vrednosti našeg društva, pa ih je neophodno preduprediti efikasnim i nezavisnim istražnim radnjama u procesu koji je lišen političkog uslovljavanja i tabloidnih prepucavanja. Takav proces u datim okolnostima može sprovesti samo nezavisno istražno telo Evoprske misije vladavine prava na Kosovu (EULEX) i relevantne međunarodne organizacije uz zahtev za saradnju istražnih organa u Prištini i Beogradu. Mandatne prepreke i formalizam u ovom slučaju nemaju opravdanje i idu na ruku počiniocima ubistva.

Zbog toga, članice Empirike poziva misiju EU na Kosovu da preuzme odgovornost koja joj pripada po vrednostima koje propagira i otpočne pripreme za formiranje nezavisne istrage u okviru EULEX-a, a predstavnike uticajnih diplomatskih misija na Kosovu pozivamo da podrže ovaj zahtev i doprinesu njegovoj realizaciji.

Severna Mitrovica, Priština

16. januar 2019. godine