NGO CRMC- NGO Center for the Rights of Minority

Danas je u Goraždevcu održana završna prezentacija projekta “Mladi za budućnost” na kojoj su pored četrdeset omladicanaca iz opština Peć, Istok i Klina prisustvovali i predstavnici Kosovske Fondacije za Civilno Društvo (KSCF), misije OEBS-a na Kosovu, KFOR-a, Opštine Peć i Savetodavnog veća za zajednice pri kabinetu Kosovskog predsednika.
Na radionici su predstavljeni rezultati I dostignuća projekta.
“Hvala vam pre svega sto ste se odazvali pozivu da nam se danas pridruzite na ovoj prezentaciji, da zajedno sa vama podelimo sve ono dobro sto smo postigli ali i da ukazemo na neke lose pojave sa kojima smo se suocili. O tome vam necu pricati ja, vec sami ucesnici programa “Mladi za buducnost”, a ja cu upravo njima da se zahvalim sto su jednim malim korakom pomerili stvari sa mrtve tacke.

Dugoročno gledano mi nismo uradili mnogo, napravili smo samo jedan mali korak, ali korak koji je značajan za mlade iz srpske zajednice, za njihova prava i borbu za opstanak na ovim prostorima. Verujem da ce mladi aktivnije usestvovati na mnogim konkursima, javnim debatama i svim dogadjajima koji mogu da poprave svoj polozaj. To nam je bio cilj i mislim da smo sa jednim brojem mladih to uspeli da uradimo. Ostaje da radimo i u buducnosti na tome, da temelje koje smo napravili dogradjujemo i dalje. Ja mislim da cemo uzivati u prezentaciji, a iakoristio bih priliku da vas sve pozovem i na koktel nakon prezentacije. Ujedno zelim da napomenem da je CRMC postao mesto okupljanja mladih iz srpske zajednice u ovom regionu”, rekao je izvršni direktor Centra za prava manjinskih zajednia Dejan Repanović.
Na prezentaciji je izvedena REP numera “Mladi za budućnost”, koju su izvelimladi aktivisti iz opštine Istok.


Takođe, panelisti su bili izvršna direktorka George Willam Youth Centra (YMCA) Dorina Luka Dejvis, direktor za Odeljenja za kulturu, omladinu I sport u opštini Peć Engelbert Zefaj.

Prisutnima se nakon prezentacije obratio i Živojin Ćirković predsedavajući u Savetodavnom veću za zajednice, koje funkcioniše pri kabinetu kosovskog predsednika.

Dostignuća projekta “Mladi za budućnost” su:

  • Pokrenuta inicijativa za formiranje LOAS Istok
  • Pokrenuta inicijativa za formiranje Omladinsko-edukativnog centra, za koji se pregovara sa donatorima
  • Pokrenuta inicijativa i predložen član za LOAS Klina
  • Razvijen projekat frizerskog salona na jednoj od radionica koji je odobrila organizacija HELP Kosovo.
  • Pokrenuta inicijativa I odabran predstavnik delegiran u LOAS Peć
  • U komunikaciji sa kancelarijom direktorata I direktorom za Omladinu kulturu i sport, pokrenuta inicijativa za izgradnju Kulturno-omladinskog centra u Goraždevcu.
  • Bolja društvena inkluzija mladih iz srpske zajednice
  • Podignuti kapaciteti ommladine u srpskoj zajednici.
  • Zainteresovanost ostalih organizacija i učešće na raznim seminarima volontera projekta “Mladi za budućnost”
  • Poboljšana komunikacija mladih iz srpske I albanske zajednice u Pećkom regionu.