NGO CRMC- NGO Center for the Rights of Minority

Centar za prava manjinskih zajednica je u sklopu projekta „Mladi za budućnost“, organizovao sastanak mladih iz srpske zajednice u opštini Istok sa zamenikom gradonačelnika ove opštine, Ljuljzimom Blakajem. Nakon sastanka mladi su posetili kancelariju za zajednice i povratak i razgovarali sa službenicom za povratak Vesnom Maliković, koja je prisustvovala i na prvom sastanku.
Projekat podržan kroz program Democratic Sociery Promotion (DSP) a koji implementira Centar za prava manjinskih zajednica ima za cilj da podigne kapacitete mladih i da ih uključi u procese donošenja odluka.
Na sastanku je istaknut niz ideja na osnovu kojih će preko Centra za prava manjinskih zajednica biti razvijeni novi projekti ali i inicijative koje su od suštinskog značaja za omladinski aktivizam.
Na sastanku je konstatovano da Lokalni Aksioni Savet za Mlade u opštini Istok nije funkcionalan i da treba pokrenuti zajedničku inicijativu da se ovo telo oformi, što predstavlja jedan od konkretnih predloga u cilju povećanja omladinskog aktivizma.
Osim ove inicijative predstavljeno je i niz ideja na kojima se traži podrška optine Istok, a to su: podrška za osnivanje muzičkog festivala, instaliranje ulične rasvete u Osojanu, postavljanje ležećih policajaca.
Službenik za integracije u opštini Istok je na sastanku sa mladima predložila da se pokrene inicijativa da se u Osojanu otvri kancelarija matične službe i da se tu može stvoriti novoradno mesto.
Krajem sastanka učešće su uzeli i predstavnici OSCE-a, regionalne kancelarije u Peći kako bi se informisali o aktivnostima koje sprovodi Centar za prava manjinskih zajednica. U tom cilju predstavnici ove međunarodne organizacije posetili su i kancelariju CRMC u Osojanu.