NGO CRMC- NGO Center for the Rights of Minority

U Omladinskom centru u Peći održana je još jedna radionica u sklopu projekta „Mladi za budućnost“, na kojoj je grupa mladih iz Peći imala priliku da se upozna sa osnovama pisanja projekata i budžetiranja projekata za mlade.

Mladi iz srpskih sela u opštini Peć imali su priliku da podele iskustva sa članovima George William Zout Centra (YMCA) i steknu nove veštine u oblasti razvoja ideje i implementacije projekata za mlade. Za većinu učesnika ovo je prvo učešće na nekoj radionici.

Tokom radionice mladi su istakli nekoliko važnih prioriteta kada je u pitanju buduće delovanje tima Mladi za budućnost u Peći a to se pre svega odnosi na rekonstrukciju Doma culture u prostor kojim bi rukovodili mladi I menadžirali raznim aktivnostima I sadržajima. Nedostatak adekvatnih terena za bavljenje sportom i sportskih sadržaja li I izgradnje teretane na otvorenom i izgradnja trotoara radi bezbednosti pešaka u saobraćaju samo su neki od predloga omladine iz Goraždevca I povratničkog sela Brestovika, gde je potrebno podići svest građana o savesnom trošenju vode I rešavanju snabdevanja.

Na ovoj radionici nastale su ideje za nove projekte, čiji razvoj je započet na samoj obuci a koje će nastaviti da razviju mladi iz opštine Peć, uz pomoć i logističku podršku Centra za prava manjinskih zajednica.

Tokom juna su organizovane četri radionice u Omladinskom centru u Peći u organizaciji Centra za prava manjinskih zajednica i partnera u ovom delu projekta YMCA, koji sprovode obuku pod nazivom “Mladi za budućnost”.

Aktivnosti u opštini Peć biće nastavljene i u narednim mesecima kako bi se osnažili mladi iz srpske zajednice da razvijaju projekte u učestvuju u društvenom životu, kao I procesu donošenja odluka.

Korisnici projekta „Mladi za budućnost“, su mladi iz srpske zajednice koji nisu aktivno uključeni u društveni i politički život u ovom delu Kosova. Mladi predstavljaju izuzetno značajnu kategoriju stanovništva i buduće nosioce promena u društvu. Zato je neophodno posvetiti adekvatnu pažnju njihovim potrebama, stavovima i željama, kao i podršci i razvoju aktivizma mladih.

Današnju radionicu posetila je Jeta Nuši, šef sektora za omladinu u opstini Peć. Ona je podržala mlade u u ovim aktivnostima. U skorijoj budućnosti moguće je organizovanje regionalnog kampa na kojima će mogućnost da učestvuju imati i ucesnici programa “Mladi za budućnost”

Projekat „Mladi za budućnost“, sprovodi Centar za prava manjinskih zajednica sa partnerima uz podršku Kosovske fondacije za civilno društvo, kroz program Unapređenja demokratskog društva (DSP).
Peć trenig